TR
Ara
BASINDA İHKİB

Hazır Giyimde Atölyeler Anadolu'ya Taşınmalı

Hazır Giyimde Atölyeler Anadolu'ya Taşınmalı
EKLENME TARİHİ 03.09.2021

İHKİB Başkanı Mustafa Gültepe, sektörde işlerin yolunda gidebilmesi için üretimin Anadolu'ya kaydırılması gerektiğini söyledi.

HAMMADDEDE FAHİŞ ARTIŞ
" Türk hazır giyimdlerin, Rusya'nın önde gelen fuarı Collection Premiere Moscow'a (CPM) katılımı nedeniyle basınla bir araya gelen Mustafa Gültepe, hammadde fiyatlarındaki fahiş artışın sürdüğünü söyledi. Gültepe, "Pamuk ihracatında gözetim var, iplik ihracatına da gözetim konulmalı. Hindistan gibi ülkelerle hammadde fiyatlarında aramızda yüzde 30 fark var. Döviz kurlarındaki artış da ihracatçıyı korumalı. Yıl sonunda dolar kurunun 9 lira olmasını bekliyoruz'' dedi.

500 milyon tl hedefi Türk hazır giyimciler Rusya'ya çıkarma yaptı. 31 Ağustos'ta başlayan ve bugün sona erecek olan fuara, İHKİB öncülüğünde 59'u kadın ve erkek giyim, 28'i deri konfeksiyon ve 7'si iç giyim olmak üzere 94 firma ile katılım sağlayan sektör, Rusya'ya yapılan yıllık 250 milyon dolarlık ihracatı 500 milyon dolara yükseltmeyi hedefliyor. 23 bin alıcıyı buluşturan Moskova'daki fuar alanının yüzde 20'sini Türk firmaları kapattı, fuara 20 ülkeden 500 firma katılıyor. Fuar, 400 milyon dolarlık bir iş hacmi yaratıyor.

GULTEN UĞURLU
Mustafa Gültepe Mustafa Gültepe, sektörün geçen yıl 18 milyar dolarlık ihracatının olduğunu, bu yıl 19 milyar dolar, orta vadede ise 33 milyar dolarlık ihracatın hedeflendiğini söyledi. Türkiye'nin hazır giyim ihracatında Cin, Bangladeş, Kamboçya ve Vietnam'ın 5'inci sırada bulunduğunu belirten Gültepe, Rusya önemli bir pazar. ABD'nin de bize ilgisi çok. Orta ve üst seg mentte ABD'li 40-50 marka Türkiye'de üretimi araştırıyor" diye konuştu.

Pandemi döneminde evlere kapanmalar nedeniyle bekletilen hazır giyim talebinde, normalleşmeye geçişle birlikte patlama yaşanıyor. ABD ve Rusya başta olmak üzere tüm dünyada hazır giyime olan ilgi arttı. İhracatın yanı sıra iç talep de devreye girince atölyelerde kapasite dolmaya başladı. İstanbul Hazır Giyim ve Konfeksiyon. İhracatçıları Birliği (İHKİB) Başkanı Mustafa Gültepe, sektörde kapasite kullanım oranının yüzde 85'e ulaştığını belirterek, hem kapasiteyi artırmak hem de eleman bulabilmek için istanbul ve dışındaki mevcut atölyeler ile yeni yatırımların Anadolu'ya yönelmesi gerektiğini söyledi.

Özellikle Doğu ve Güneydoğu Anadolu'daki 4, 5 ve 6'ncı teşvik bölgelerine yatırım yapılmasının, işçi primlerinin ve arazinin devlet tarafından sağlanması gibi önemli maliyet avantajlarının olduğunu belirten Gültepe, "Malatya hazır giyimde yeni yatırımlarla doldu, Elazığ ve Batman gibi iller de yatırımlar için potansiyel" dedi. Pandemi döneminde 70 bin yeni istihdam yarattıklarını belirten Gültepe, sektörün bu yatırımlarla birlikte 1 yıl içinde 50 bin daha ek istihdam sağlayabileceğini söyledi. Gültepe, hazır giyim üretiminde mevcut çalışan sayısının ise 640 bin olduğunu kaydetti.

İHKİB sağlanan hizmetlerin iyileştirilmesi ve web sitesinde en iyi deneyimi yaşamanızı sağlamak için çerezleri kullanır.
close