Sayın üyemiz,
T.C. Dışişleri Bakanlığı İkili İlişkiler Genel Müdürlüğünden alınan yazıda, Lusaka Büyükelçiliğinden alınan yazıya atıfla, Zambiya’nın Güney Eyaleti Bakanı Edify Hamukale ile, daveti üzerine Dışişleri Bakanlığında bir görüşme gerçekleştirildiği bildirilmektedir.
Yazıda devamla, Bakan Hamukale’nin, 14-21 Eylül 2019 tarihlerinde düzenlenmesi planlanan, Cumhurbaşkanı Lungu’nun Onur Konuğu olarak açılışını yapacağı, Güney Eyalet, Turizm ve Yatırım Fuarının Türk firmalarına sunduğu fırsatları hususi olarak aktarmak üzere görüşmek istediğine işaretle,
-Zambiya hükümetinin, adem-i merkeziyetçi yönetim anlayışını esas aldığını, bu çerçevede, Eyaletlere potansiyel yatırım konusunda önemli oranda özerklik tanıdığını, Eyaletlerin de bu alanda sahip oldukları potansiyelleri ortaya koymak için gayret gösterdiklerini,
-Güney Eyaletinin bu gayretler bağlamında 14-21 Eylül 2019 tarihlerinde ilk kez Turizm ve Yatırım Fuarı düzenleyerek, doğrudan dış yatırımları eyalete çekmeyi hedeflediğini ifadeyle, söz konusu yatırımların aşağıda kayıtlı sektörlerde odaklanabileceğini dile getirdiği kaydedilmektedir:
a. Akuakültür: Bu alanda potansiyel Pazar Zambiya’nın ötesinde, SADC (Southern African
Development Community) bölgesine yayılmaktadır.
b. Süt ve süt ürünleri; Güney Eyaleti ülkenin ikinci en büyük süt üretim merkezidir.
c. Pamuk işleme: Tekstil ve yenilenebilir yağlar itibariyle iki yönlü imalat söz konusu
olabilecektir.
d. Mısır İşleme: Güney Eyaleti ülkenin en çok mısır üretilen ikinci, dönem dönem birinci eyaletidir. Mısır gevreği imalatında SADC bölgesi için ciddi potansiyel bulunmaktadır.
e. Deri ürünleri: Güney Eyaleti ülkede büyükbaş hayvan yetiştiriciliğinde önde gelmektedir.
Bununla beraber, hayvan derileri yeterince değerlendirilememektedir.
f. Kereste üretimi: Güney Eyaleti binlerce hektar doğal ağaç alanına sahip olup, bu potansiyelden kamuda (devlet dairelerine büro malzemesi, hastane yatakları, okul sıraları vb.)
daha fazla faydalanılmasına ihtiyaç duyulmaktadır.
g. Turizm: Güney Eyaleti dünyaca ünlü Victoria Şelalelerine ev sahipliği yapmaktadır. Ancak, eyaletin turizm potansiyeli bunun çok ötesindedir. Konaklama ve kongre turizmi için daha fazla otele ihtiyaç vardır.
Yazıda ayrıca, Sayın Bakanın, bu spesifik alanların dışında ilaç ve tıbbi malzeme, veterinerlikte kullanılan ürünler, otomotiv yedek parçaları, kitle iletişim araçları gibi akla gelebilecek birçok alanda da yatırım gereksinimi bulunduğunu ifadeyle, ülkemi ve Zambiya arasında son dönemde gelişen ikili ilişkiler ışığında fuara Türk firmalarından katılım arzu ettiklerini, firmalarımıza gereken kolaylığı göstermeye hazır olduklarını vurguladığı, ihtiyaç duyulması halinde Eyalet Müsteşarından daha ayrıntılı bilgiler alınabileceğini ve http://www.sou.gov.zm/expo/ web adresine de başvurulabileceğini belirttiği bildirilmektedir.
Büyükelçiliğimiz, Zambiya’da mutad fuarlar dışında, Eyaletler nezdinde Ticaret, Yatırım ve Turizm Fuarları düzenlenmesi girişimlerinin 2017’de Luapula Eyaleti Ticaret ve Yatırım Fuarı ile başladığını ve önümüzdeki yakın dönemde Doğu ve Kuzey Batı Eyaletlerince de benzer nitelikli fuarların tertiplenmesinin öngörüldüğünü ayrıca bildirmektedir.