TR
Ara
İHKİB DUYURULAR

Sanayi Ürünlerinde Gümrük Vergilerinin Askıya Alınması Uygulaması Hakkında

Sanayi Ürünlerinde Gümrük Vergilerinin Askıya Alınması Uygulaması Hakkında
EKLENME TARİHİ 18.01.2018

TC. Ekonomi Bakanlığı İthalat Genel Müdürlüğü’nden alınan bir yazıda;

Sanayicimizin ihtiyaç duyduğu hammadde ve yarı mamul niteliğindeki sanayi ürünlerine ilişkin her yıl 1 Ocak ve 1 Temmuz tarihlerinde yürürlüğe girecek şekilde yapılan askıya alma, üretim tüketimi karşılamayan ürünlerde ise tarife kontenjanı başvurularının, ülkemiz temsilcilerinin de yer aldığı bir toplantıda Avrupa Komisyonu tarafından müzakere edilerek karara bağlanmakta olduğu hatırlatılmaktadır.

Bu çerçevede;

- Sanayicimiz tarafından kullanılan ve AB ve Türkiye’de yeterli üretimi olmayan hammadde veya yarı mamul niteliğindeki eşya için tarife kontenjanı açılması ya da bu ürünlerin gümrük vergilerinin askıya alınmasına ilişkin başvuruların en geç 15/02/2018 tarihine kadar Bakanlığımıza intikal ettirilmesi gerekmektedir. Sanayicimizin EK-1 ve EK-2’de yer alan listeyi özellikle incelemesi önem arz etmektedir. Bu listede, sanayicimizden talep gelmesi halinde tarife kontenjanı açılması ihtimali yüksek olan ürünler yer almaktadır.

- Ek 3’te yer alan hali hazırda gümrük vergisi askıya alınmış eşyayı ya da Ek-1 ve Ek-2’de yer alan eşyayı üreten ve bu ürünlerin askıya alma listesinden çıkarılmasını talep eden sanayicilerimizin ise en geç 01/05/2018 tarihine kadar Bakanlığımıza taleplerini iletmeleri gerekmektedir.

- AB ya da Türk firmalarınca 01/01/2019 tarihinden itibaren gümrük vergilerinin askıya alınması veya tarife kontenjanı uygulanması talep edilen eşyaya ilişkin liste Nisan ayı içerisinde https://www.ekonomi.gov.tr/portal/url/bEu adresinde yayımlanacaktır. Bu ürünlere ilişkin itiraz ya da eş başvuruların Bakanlığımıza en geç 01/06/2018 tarihine kadar intikal ettirilmesi gerekmektedir.

- Ayrıca, Ek-3’de yer alan hali hazırda gümrük vergisi askıya alınmış eşya tablosunun en sağında yer alan “gözden geçirme tarihi” 01/01/2019 olan eşyada askıya alma uygulamasının 2019 yılından sonra da devamını talep eden firmaların en geç 01/03/2018 tarihine kadar Bakanlığımıza temdit (uzatma) başvurusunda bulunulması gerekmektedir.

- Son olarak, Ek-4’teki listede yer alan 2017 yılında askıya alma sistemi kapsamında dağıtılmış olan tarife kontenjanlarından faydalanan firmalarımızdan ithal lisanslarının tamamını süresi içinde kullanamamış olanlar, lisans kapsamı eşyanın yüklemesinin 01/01/2018 tarihinden önce yapıldığını bir taşıma belgesi ile Ekonomi Bakanlığına (İthalat Genel Müdürlüğü) belgelendirmeleri halinde ithal lisansları 15/02/2018 tarihine kadar uzatılabilecektir.

Başvuruların işleme konulabilmesi için en geç yukarıda belirtilen tarihlere kadar Ekonomi Bakanlığı’ndan evrak kayıt numarası almış olması gerekmektedir. Başvurulara ilişkin formlara yukarıda yer alan linkten ulaşılabilmektedir.

İlgili Kişilerin İletişim Bilgileri :

Kimyasallar, Maden-Metal ve Tekstil Hammaddeleri:

- Bekir Sıddık KIZMAZ Uzman T: 0 312 204 95 76 E :[email protected]

- Merve BAYATA Uzman Yrd. T: 0 312 204 95 75 E: [email protected]

- Ekin Deniz TİMUR Uzman Yrd. T: 0 312 204 92 91 E:[email protected]

İHKİB sağlanan hizmetlerin iyileştirilmesi ve web sitesinde en iyi deneyimi yaşamanızı sağlamak için çerezleri kullanır.
close