İMMİB Genel Sekreterliği’nden alınan yazıda,
Avrupa Birliği’nin kimyasallar yönetimi politikasını oluşturan REACH Tüzüğü’nün, Avrupa Ekonomik Alanı (AB 28 üye + Norveç, Lihtenştayn, İzlanda) pazarına sunulan tüm ürünler için uyulması gereken kuralları belirlediği bildirilmekte, REACH Tüzüğü-İzin uygulamasının, bu pazardaki yüksek önem arz eden maddelerin (SVHC) insan sağlığı ve çevreye yol açabildiği risklerin uygun bir şekilde kontrol altına alınmasını ve bunların ekonomik-teknik açıdan uygun alternatif madde/ teknolojilerle aşamalı bir şekilde ikamesini öngördüğü belirtilmektedir.
REACH Tüzüğü İzin uygulaması kapsamında; İzne Tabi Maddeler Listesi’ne yani Tüzüğün Ek XIV’üne dâhil edilen her bir maddenin, listede belirtilen son kullanım tarihinden (sunset date) sonra yıllık ihracat hacminden bağımsız olarak, AB pazarındaki her bir spesifik kullanımı için ‘İzin Onayı’ alınmaksızın AB pazarına arzı ve kullanımı yasaklanmaktadır.
Bu çerçevede, 13.06.2017 tarihli AB Resmi Gazetesi’nde yer alan 2017/999 sayılı Avrupa Komisyonu Tüzüğü ile REACH Tüzüğü Ek XIV’üne 12 madde daha eklenmiştir. Böylece REACH Tüzüğü’nün Ek XIV’ünde bulunan madde sayısı 31’den 43’e çıkmış olup, bu maddeleri tek başına ya da karışım içerisinde AB pazarına sunmak isteyen AB’deki üretici, ithalatçı, alt kullanıcıların ve AB dışı üreticilerin (Tek Temsilcileri aracılığı) madde bazında listede yer alan tarihler
çerçevesinde başvurularını yaparak Avrupa Komisyonu’ndan ‘İzin’ almaları gerekmektedir. Listeye en son eklenen 12 madde aşağıda verilmektedir:
- Bromopropan (n-propil bromür)
- Diizopentilfitalat
- 1,2-Benzendikarboksilik asit, di-C6-8-dallı alkil esterleri, C7 yönünden zengin
- 1,2- Benzendikarboksilik asit, di-C7-11-dallı ve lineer alkil esterleri
- 1,2- Benzendikarboksilik asit, dipentilester, dallı ve lineer
- Bis(2-metoksietil) fitalat
- Dipentilfitalat
- N-pentil-izopentilfitalat
- Antrasen yağı
- Kömür zifti katranı, yüksek sıcaklık.
- 4-(1,1,3,3-Tetrametilbutil)fenol, etoksilatlı
- 4-Nonilfenol, dallı ve lineer, etoksilatlı
İzin başvurusu, maddenin kendisi için değil, maddenin, AB pazarındaki spesifik kullanımları için yapılmakta olup, eğer İzin Listesinde yer alan bir madde, bir karışıma bileşen olarak eklenmiş ise bu kullanımda (karışım formülasyonunda kullanımı) izne tabidir. Bu tür karışımların pazara sunumu ve kullanımı için, karışım içindeki Ek XIV maddesinin REACH Madde 56(6)’da verilen konsantrasyon limitlerinin altında olmadığı sürece izin alınmış olmalıdır. Dolayısıyla izin listesindeki maddeleri karışım formülasyonları içinde ve anılan oranların üzerinde kullanan ve bu ürünleri ihraç eden firmalarımızın bu kullanımları için izin alınması gerekmektedir.
Dolayısıyla REACH Tüzüğü’nün Ek XIV’ünde bulunan ‘İzne Tabi Maddeler Listesinde’ yer alan kimyasalları AB pazarına ihraç eden firmalarımızın maddeyi kullanmaya devam etmek istemeleri durumunda önlerinde iki seçenek bulunmaktadır;
Veya