Türkiye İhracatçılar Meclisi’nden alınan bir yazıda; T.C. Ulan Batur Büyükelçiliği Ticaret Müşavirliği’nin T.C. Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü’ne hitaben bir yazısına atıfla, Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütüne (OECD) bağlı Kara Paranın Aklanmasının Önlenmesine İlişkin Mali Eylem Görev Gücü’nün (Financial Action Task Force-FATF), kara para aklamayı önleme ve terörizmin finansmanı ile mücadele ile ilgili önlemlerin uygun bir şekilde yerine getirilemediği gerekçesiyle Moğolistan'ı (İzlanda ve Zimbabve ile birlikte) gri listeye aldığı ve gri listede bulunan ülkeler arasında Bahamalar, Botsvana, Kamboçya, Gana, İzlanda, Moğolistan, Pakistan, Panama, Suriye, Trinidad ve Tobago, Yemen, Zimbabve’nin yer aldığı ifade edilmektedir.
Anılan yazıda devamla, gri listenin (stratejik yetersizliği olan yargı bölgeleri), finansal sistemleri FATF tarafından kara para aklama ve terörizmin finanse edilmesine karşı güvencede bulunmadığı düşünülen ülkeleri içerdiği, bu durumun, ülkelerin terörün finansmanını ve kara para aklamayı önleme yeteneği olmadığı anlamına geldiğinden, bu yönüyle uluslararası finans piyasaları için risk taşıdığı ifade edilmektedir.
Gri listede bulunan ülkelerin uluslararası bono ticareti, borç alma, havale alma veya gönderme ile uluslararası ticaret yapma yeteneğinin kısıtlanabildiği ya da tamamen ortadan
kaldırılabildiği ve FATF'ın gri listesine alınan ülkelerin ekonomisi, yabancı yatırımcı ve şirketleri ülkeye çekmekte daha da zorlandığı, yabancı yatırımcı ve şirketlerin sermaye maliyeti ve iş yapma maliyetinin arttığı belirtilmektedir.
EK
1-) APG Follow Up Report Mongolia 2019.
2-) 18 Ekim 2019 bildirisi Moğolistan İlgili Bölüm Çevirisi.
3-) Ek Financial Action Task force(FATF) 18 October 2019.
4-) Moğolistan Merkez Bankasının FATF Kararına İlişkin Bildiri.