TR
Ara
İHKİB DUYURULAR

Avrupa Yeşil Anlaşması Bildirisi Hakkında

Avrupa Yeşil Anlaşması Bildirisi Hakkında
EKLENME TARİHİ 27.12.2019

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Sanayi ve Verimlilik Genel Müdürlüğü’nden alınan bir yazıda; Avrupa Komisyonu tarafından, iklim değişikliğine ilişkin olarak Komisyon’un yeni politika sürecine yer veren Avrupa Yeşil Anlaşması Bildirisi’nin (European Green Deal) 11/12/2019 tarihinde yayınlandığı belirtilmektedir.

Anılan yazının devamında; Komisyonun iklim değişikliği ile mücadele, çevre ve yeşil ekonomi konularındaki dönüştürücü politikalarına yer veren Avrupa Yeşil Anlaşması Bildirisi’nin; temel sistemlerin sürdürülebilirliği destekleyen şekilde yeniden tasarlanmasına ilişkin politika önceliklerini ortaya koyduğu ifade edilmektedir.

Avrupa’nın mevcut politikaları ile 2050 yılında Avrupa’nın sera gazı emisyonu azaltımının %40 oranında gerçekleştirilebilecek olması yeni Avrupa Komisyon tarafından yeterli bulunmadığı, yeni Komisyon’un; Mart 2020’de Avrupa İklim Kanunu (European Climate Law) taslağını, 2020 yazı itibariyle Avrupa’nın sera gazı emisyonu azaltımı hedefinin arttırılmasına (2030 itibariyle min. %50 ve akabinde %55 ) yönelik bir planı hayata geçirmesinin öngörüldüğü belirtilmektedir.

Komisyon tarafından iklimle bağlantılı tüm politika enstrümanlarının gözden geçirilme sürecinin Haziran 2021’de başlatılacağı ve söz konusu gözden geçirme kapsamında, Emisyon Ticareti Sistemi (ETS)’nin kapsamının genişletileceği ve üye devletlerin ETS dışında kalan sektörlerde de emisyon azaltımı hedefi koyması gibi hususların ele alınacağı ifade edilmektedir.

Avrupa Yeşil Anlaşması Bildirisi’nde; vergilendirmenin iklim hedefleriyle uyumunun sağlanmasının önemli olduğunun vurgulandığı ve bu çerçevede Enerji Vergisi Direktifi’nin Avrupa’nın iklim hedefleriyle uyumlu olacak şekilde revize edilmesi hususu üzerinde durulduğu belirtilmekte ve Komisyon tarafından, seçili sektörler için ithalat fiyatının, eşyanın karbon içeriği dikkate alınarak belirlenmesine ilişkin "sınırda karbon vergisi düzenlemesi" mekanizmasının teklif edileceği belirtilmektedir.

Avrupa Yeşil Anlaşması Bildirisi’nin Sürdürülebilir Taşımacılığa Geçişin Hızlandırılması (Accelerating The Shift To Sustainable And Smart Mobility) başlığı altında ise ulaşım sektörünün, Avrupa sera gazı emisyonunun çeyreğini oluşturduğuna ve ulaşım sektöründen kaynaklı emisyon miktarının 2050 yılı itibariyle %90 azaltılması gerektiğine dikkat çekilerek; karayolu, demiryolu, havayolu ve deniz taşımacılığı sektörlerinin hepsinin azaltım hedefine katkıda bulunması gerektiği; Komisyonun 2020'de sürdürülebilir ve akıllı taşımacılık için bir strateji kabul edeceği hususlarına yer verilmektedir.

Yine bu kapsamda, etkin karayolu fiyatlandırmasının sağlanması amacıyla, Avrupa karayollarından geçiş yapan ağır yük taşıtlarının vergilendirilmesine ilişkin uzun süredir Konseyden geçemeyen Eurovignette Direktifi’nin gerekiyorsa geri çekilerek, alternatif önlemlerin teklif edilebileceği vurgulanmaktadır.

Bu kapsamda söz konusu Bildiri’de bahsi geçen düzenlemelerin öngördüğü hususlar dikkate alınarak; ülkemiz tekstil sektörü için önemli bir pazar konumunda olan Avrupa ülkelerine ihracatımızı nasıl etkileyebileceği, ülkemizin konuya ilişkin atabileceği adımlara ilişkin değerlendirmelerin, yapılması gereken çalışmalara yönelik önerilerin ivedilikle [email protected] adresine gönderilmesi gerekmektedir.

İHKİB sağlanan hizmetlerin iyileştirilmesi ve web sitesinde en iyi deneyimi yaşamanızı sağlamak için çerezleri kullanır.
close